ORGANIZATORUL

Asociația Club Sportiv 2X2 Race, cu sediul în Sibiu, este organizatorul evenimentului 2X2 RACE.

Datele noastre de identificare sunt:

Asociația Club Sportiv 2×2 Race
CIF/CUI: 30478407
str. Școala De Înot, bl. 4, sc. A, ap. 3
550005 Sibiu, România

+40 740 185 331
contact@2x2race.ro

EVENIMENTELE

2X2 RACE este un eveniment care are ca scop principal promovarea activitații de alergare montană în România, utilizând poteci marcate din Munții Făgăraș.

În cadrul 2X2 RACE alergătorii pot alege să participe la unul din cele 2 evenimente distincte: 2X2 și X2. Fiecare eveniment este alergat într-o singură etapă și cu limite intermediare și finale de timp.

2X2 RACE are aproximativ 46km lungime, cu 4200m diferență pozitivă de nivel și este accesibil doar sportivilor care întrunesc cerințele minime de participare și au primit acceptul din partea organizatorilor.

X2 RACE are aproximativ 18km lungime și 1800m diferență pozitiva de nivel și este accesibil doar sportivilor care întrunesc cerințele minime de participare și au primit acceptul din partea organizatorilor.

CONDIȚIILE DE PARTICIPARE

 

2X2 (44km)

Pentru a te putea inscrie la 2X2 trebuie să fi

 • terminat 2X2 in anul precedent

sau

 • terminat în jumătatea superioară a clasamentului, cu cel mult 18 luni înainte de start, cel puțin o cursă cu profil montan de minim 35km lungime și 1500m diferență pozitivă de nivel.

 

X2 (18km)

Pentru a te putea inscrie la X2, trebuie să fi

 • terminat 2X2 sau X2 in anul precedent

sau

 • terminat cu cel mult 18 luni înainte de start, cel puțin o cursă cu profil montan de minim 15km lungime și 1000m diferență pozitivă de nivel.

 

Traseele 2X2 și X2 sunt poteci marcate, parțial amenajate și neprotejate, care includ pante cu înclinare mare și zone accidentate, trec prin gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, grohotișuri, pășuni alpine) și parcurgerea lor necesită experiență și cunoștințe:

 • experiență generală despre munte;
 • abilitatea de parcurgere a unui traseu alpin de dificultate sporită (strungi, custuri) precum și via ferrata (cabluri, lanțuri);
 • bun simț al orientării pe teren montan în condiții de vizibilitate redusă, capacitatea utilizării unei hărți și a informațiilor despre traseu, cunoașterea regulilor de comportament în caz de pericol și urgență în zona montană;
 • dovada de fair-play, să înțeleagă și să accepte faptul că oricâte măsuri de siguranța ar lua organizatorii, nu sunt și nu pot fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiției, mediul și condițiile în care se desfășoară aceasta;
 • nicio recunoaștere sportivă sub formă de diplome și premii nu este mai presus de sănătatea și viața lui și/sau a altor concurenți și să acționeze în consecință atunci când simte sau observă un pericol.

Pentru a participa este esențial:

 • să fie la curent cu lungimea și specificitatea evenimentului și să fie pregătit pentru acesta;
 • să dețină, înaintea cursei, o capacitate reală de autonomie care să îi permită să stăpânească și să abordeze problemele ce pot fi induse de acest tip de cursă, mai cu seamă să știe să facă față, fără ajutor din exterior, condițiilor meteorologice care pot deveni foarte dificile din cauza altitudinii (vânt, frig, ceață, ploaie, ninsoare) și a întunericului;
 • să facă față, chiar dacă este izolat și fără posibilitate de ajutor din exterior, problemelor de natură fizică și psihică generate de oboseala extremă, probleme digestive, dureri și contracturi musculare, articulare și osoase, alimentației reduse;
 • să înțeleagă pe deplin și să accepte ca nu este responsabilitatea organizatorilor sa ajute un alergător să depășească aceste probleme și că pentru acest gen de activități montane securitatea depinde de capacitatea concurentului de adaptare la problemele întâlnite sau avute în vedere.

Competitorii trebuie să aibă cel puțin 18 ani pentru a putea participa la cursele din cadrul 2X2 RACE.

Nu există reguli bazate pe sex. La toate cursele pot participa atât femei cât și bărbați.

Competitorii trebuie să fie de acord cu regulamentul cursei și trebuie să declare pe proprie răspundere că sunt responsabili în totalitate pentru propria condiție pe durata întregii curse.

Organizatorii nu sunt responsabili pentru eventuale accidentări sau evenimente pe parcursul cursei. Organizatorii nu sunt responsabili pentru condițiile meteo.

Taxa de participare nu va fi returnată în caz de anulare/amânare a competiției din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. De asemenea, taxa de participare nu se va returna în caz de abandon, descalificare sau neprezentare la start.

AUTONOMIA

Principiul care stă la baza evenimentelor din cadrul 2X2 RACE este capacitatea concurentului de a-și asigura alimentația, hidratarea, echipamentul, securitatea și de a se adapta la problemele întâlnite pe tot parcursul evenimentului. Acest principiu implică următoarele reguli:

 • concurentul are întreaga responsabilitate pentru asigurarea alimentației și hidratării;
 • concurentul trebuie să aibă asupra lui echipamentul obligatoriu pe toată durata cursei (vezi paragraful ECHIPAMENT);
 • echipamentul nu poate fi modificat pe durata cursei;
 • organizatorii pot verifica echipamentul în orice moment și în orice punct al cursei, iar concurentul trebuie sa accepte acest lucru, cu riscul eliminării din competiție;
 • organizatorii vor pune la dispoziție puncte de hidratare/alimentare, iar pentru numărul și localizarea acestora vizitați 2X2 Race si X2 Race;
 • punctele de alimentare și/sau hidratare oferă posibilitatea alimentării/hidratării doar în zonele delimitate;
 • concurenții pot lua suplimentar din aceste puncte doar apa plata pentru alimentarea bidoanelor sau altor recipienți portabili;
 • asistenta personală este tolerată doar în punctele special desemnate în acest sens, în zonele special amenajate și cu acordul organizatorilor;
 • asistența personală este permis a fi efectuată de către o singură persoană per concurent și este interzis a include orice fel de transfer de echipament/alimente către concurent în afară de apă plată;
 • asistența profesională (echipă, antrenor, medic, fizioterapeut, etc) este interzisă;
  niciun fel de asistența alta decât cea amintită mai sus nu este permisă, în niciun moment și punct al cursei;
 • este interzisă parcurgerea împreuna cu persoane care nu sunt concurenți înregistrați a oricăror porțiuni de traseu în afara zonelor de asistență personală din punctele indicate de organizatori;

NUMĂRUL MAXIM DE CONCURENȚI

Pentru a spori siguranța concurenților și pentru a nu genera blocaje ale potecilor pe care se desfășoară 2X2 RACE a fost stabilit un număr maxim de concurenți pentru fiecare cursă în parte, astfel:

 • 2X2 RACE: 200
 • X2 RACE: 200

La înscriere se aplică regula primului venit (cu taxa achitată și condițiile de participare îndeplinite).

ÎNSCRIEREA

Inscrierea la 2X2 RACE se face exclusiv online pe pagina www.2x2race.com, secțiunea ÎNSCRIERE.

 • Taxa de înscriere la 2X2 RACE este 200 lei.
 • Taxa de înscriere la X2 RACE este 200 lei.

Taxa de participare este utilizată integral pentru acoperirea cheltuielilor cu festivitatea de premiere, organizarea zonei de start/finish, a punctelor de alimentare/hidratare, a materialelor promoționale, a diplomelor, medaliilor și trofeelor, a kit-urilor de start, precum și a igienizării, reparării și reabilitării zonelor de desfășurare a evenimentelor.

Înscrierea este un angajament ferm și final al concurentului, nefiind permisă modificarea cursei pentru care s-a optat, ulterior achitării taxei de participare.

Înscrierea NU ESTE TRANSFERABILĂ.

ECHIPAMENTUL

Mai jos aveți lista echipamentului obligatoriu pentru a putea participa la 2X2 RACE si X2 RACE. Lista conține echipamentul minim și motivul pentru care acesta este obligatoriu, precum și echipamentul recomandat. Acesta poate deveni oricând obligatoriu, lucru ce va fi comunicat în cursul ședințelor tehnice.

Pentru a putea participa, toți concurenții trebuie sa aibă asupra lor, fie în rucsac sau la vedere, fără excepție, tot echipamentul din lista. Acesta va fi verificat integral la intrarea în zona de start. La ridicarea numărului de concurs vă puteți valida echipamentul, pentru a nu avea surprize neplăcute la start.

Lipsa oricărui echipament obligatoriu din listă duce la descalificare. Cei care includ în echipamentul de start bețele de trekking sunt obligați să le păstreze pe toată durata cursei asupra lor.

 

punct rosu – obligatoriu

punct albastru – recomandat

ECHIPAMENT 2X2 X2
telefon mobil punct rosu punct rosu
haină impermeabilă(gluga recomandată) punct rosu punct rosu
folie de supraviețuire punct rosu punct albastru
lanternă frontală punct rosu punct albastru
haină călduroasa (thermoshell) punct albastru punct albastru
pantaloni impermeabili punct albastru punct albastru
căciula punct albastru punct albastru
wrag sau tubular punct albastru punct albastru
bețe punct albastru punct albastru
rucsac sau vestă punct albastru punct albastru
recipienți pentru lichid punct albastru punct albastru
cremă pentru protecție solară punct albastru punct albastru
electroliți sau săruri minerale punct albastru punct albastru
suplimente alimentare punct albastru punct albastru
ochelari de soare punct albastru punct albastru
kit de prim ajutor punct albastru punct albastru
swiss knife punct albastru punct albastru

ALIMENTAȚIA ȘI HIDRATAREA

Concurenții au întreaga responsabilitate pentru asigurarea alimentației și hidratării. Organizatorii vor pune la dispoziție puncte de alimentare/hidratare  ( vezi Harta 2X2 sau Harta X2).
Pe traseu pot fi întâlnite izvoare, însa recomandăm tuturor concurenților sa își aducă propria rezerva de apa.

Este interzis ajutorul de orice fel din exterior, excepție făcând punctul de alimentare/hidratare unde concurenții pot primi asistență personală, însa nu alimente și băuturi de la suporteri și spectatori. Spațiul va fi delimitat și marcat de organizatori.

SIGURANȚA ȘI ASISTENȚA MEDICALĂ PE TRASEU

Evenimentele din cadrul 2X2 RACE sunt organizate cu acceptul și în strânsă colaborare cu Jandarmeria Montana și Serviciul Public Salvamont al județelor Sibiu și Argeș. Pe traseu vor fi prezenți reprezentați ai Serviciului Public Salvamont al județelor Sibiu și Argeș care au rolul de a identifica și interveni în eventuale situații care pot pune în pericol siguranța concurenților. Concurenții au obligația de a se supune direct și fără contestație oricăror recomandări sau decizii ale acestora, cu riscul eliminării din competiție.

Recomandări suplimentare vor fi făcute la ultima ședință tehnică.

ORA DE START

 • 2X2 RACE are startul la ora 06:00.
 • X2 RACE are startul la ora 07:00.

TIMPII LIMITĂ

Pentru a spori siguranța concurenților au fost stabiliți timpi limită de ajungere în punctele de control anume desemnate. Aceștia sunt calculați de la startul cursei și sunt obligatorii. Cei care depășesc timpul limită de ajungere într-un punct de control sunt descalificați și nevoiți să se întoarcă la start (Balea Lac). Închizătorii vor parcurge integral traseul dinspre X1 si X2 spre finishul de la Bâlea Lac.

TIMPII LIMITĂ 2X2 RACE
 • CP6 – X1 Vf Moldoveanu: 4h
 • CP11 – Șaua Capra: 8h
 • CP13 – Lacul Caltun: 10h
 • CP15 – X2 Vf Negoiu: 11h
 • Finish – Bâlea Lac: 14h
TIMPII LIMITĂ X2 RACE
 • CP2 – X2 Vf Negoiu: 5h
 • Finish – Bâlea Lac: 10h

PENALIZĂRILE ȘI CONTESTAȚIILE

Penalizările de timp vor fi adăugate la rezultatul final al concurentului.

Contestațiile pot fi depuse până cel târziu la o ora după timpul limită de finish al cursei. O garanție de 300 lei este obligatorie pentru fiecare contestație, aceasta fiind returnată în situația confirmării contestației. Contestațiile sunt analizate și infirmate/confirmate de către o comisie formată din 3 membrii: 1 organizator, 1 salvamont, 1 concurent desemnat înainte de startul cursei.

Penalizările:

 • Lipsa echipamentului obligatoriu: descalificare
 • Nerespectarea deciziilor organizatorilor și a reprezentanților Salvamont: descalificare
 • Nepermiterea verificării echipamentului: descalificare
 • Schimbarea numărului: descalificare
 • Nerespectarea sau scurtarea serioasă a traseului: 1h sau descalificare
 • Primirea de ajutor din exterior: 1h sau descalificare
 • Primirea de echipament din exterior: 1h sau descalificare
 • Primirea de alimente/apă din exterior: 1h sau descalificare
 • Aruncarea gunoaielor: 1h sau descalificare
 • Nerespectarea concurenților/organizatorilor/mediului înconjurător: 1h sau descalificare
 • Neacordarea de ajutor celor aflați în dificultate/pericol: 1h sau descalificare
 • Utilizarea bețelor deși nu au fost în echipament la start: 1h sau descalificare
 • Comportament și atitudine periculoasă: 1/4h pana la 1h
 • Numărul nu este purtat corect: 1/4h
 • Însoțitor pe traseu în afara zonelor de asistență: 1/4h pana la 1h

FOTOGRAFII, FILMĂRI ȘI MATERIALE PROMOȚIONALE

Înainte, în timpul și după concurs se pot face fotografii și materiale video cu concurenții și/sau spectatorii evenimentului. Prin înscrierea și participarea la 2X2 RACE aceștia acceptă implicit că materialele pot fi folosite de către organizatori în realizarea de clipuri, colaje, cover-uri și/sau alte produse publicitare pentru promovarea concursului și a zonei Bâlea Lac.

IMPORTANT

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, trebuie să-i informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgență care sunt notate pe hartă.

Organizatorii își rezervă dreptul de a descalifica orice participant care nu respectă acest regulament.